Twój przyjaciel – szczypior

Po zimie każdy organizm wymaga odrodzenia i uzupełnienia braków w witaminach i minerałach. Na szczęście mamy bardzo dużo okazji do zdrowego odżywiania, ponieważ wiosna w pełni i sezon na świeże warzywa i owoce również. Bardzo zdrową rośliną jest szczypior. Swym działaniem wspiera układ odpornościowy i poprawia przemianę materii.

Zdrowotne właściwości

Szczypiorek świetnie zastępuje sól. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do obrzęków. Liście mają bardzo dużo witaminy C. Dzięki temu częste spożywanie szczypioru wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami.  Ponadto szczypior jest źródłem karotenu, kwasu foliowego oraz następujących soli mineralnych: sodu, potasu, fosforu i żelaza. Nie zastanawialiście się czasem skąd bierze się ten intensywny zapach szczypiorku? Roślina bogata jest w olejki eteryczne, które pobudzają perystaltykę jelit. Jeżeli ktoś ma problemy z zaparciami, powinien zjadać duże ilości szczypiorku. Na szczęście roślina pasuje do wielu potraw. Idealnie nadaje się do kanapek, sałatek, past serowych i jajecznych, a także do zup. Szczypiorek można uprawiać zarówno na grządce, jak i w donicy. Szybka uprawa w donicy polega na zasadzeniu cebulki. Pamiętajcie, że cebule powinny być jędrne, bez śladów chorób. Umieszczamy je w ziemi mniej więcej do połowy wysokości. Ścięte, zielone pędy regenerują się bardzo szybko. Wystarczy kilka dni, aby zaczęły rosnąć.

Ocet z kwiatów

Jeżeli hodujesz ocet na grządce, wybierz cebulę siedmiolatkę. Jest to niezwykle praktyczna opcja. Wystarczy posadzić ją w ogrodzie i przez kilka następnych sezonów korzystać z niej do woli. Zielone rurki pojawiają się wczesną wiosną, a roślina rozrasta się bardzo szybko. Latem staje się atrakcyjna, ponieważ wytwarza liliowe kwiaty. Gdy kwiaty przekwitają, można ściąć główki, umieścić w słoiku i zalać octem. Taki ocet gotowy jest po upływie tygodnia. Słoi trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

 

Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

Leave a Comment