Jeżeli do tej pory nie mieliśmy problemu z alergią, nie oznacza to, że zawsze tak będzie. Alergikiem można praktycznie zostać w każdym momencie życia.
Czym jest alergia?
Mówiąc najprościej alergia to nadwrażliwość organizmu ludzkiego na działanie niektórych substancji lub bodźców. Niegdyś nikt nie słyszał o katarze siennym. Współcześnie liczba alergenów (czyli substancji uczulających) cały czas rośnie. W ciele zachodzi wówczas reakcja, której efekty są dla człowieka niezwykle dyskomfortowe. Punktem zajścia tej reakcji może być skóra, układ oddechowy lub układ pokarmowy.
Na liście alergenów można znaleźć między innymi trawy, krzewy i drzewa. Umieszczonych jest tam wiele substancji pokarmowych. Alergia na roztocza to także typowa przypadłość. Jaka jest najbardziej powszechna klasyfikacja alergenów?
Podział alergenów
Najpowszechniejsza klasyfikacja dzieli alergeny ze względu na drogę przenikania do organizmu ludzkiego. Oto najpopularniejsze z nich:
Rodzaj |
Alergeny |
Alergeny wziewne | Kurz domowy, roztocza, pyłki drzew, krzewów, zbóż oraz traw, zarodniki pleśni, złuszczone naskórki zwierząt, pleśń, dym tytoniowy itp. |
Alergeny pokarmowe |
Mleko, jaja, ryby, orzechy, czekolada, owoce cytrusowe, poziomki, pomidory itp. |
Alergeny kontaktowe | Rośliny, kwiaty, metale, tworzywa sztuczne, maści, kosmetyki, chemia domowa itp. |
Alergeny zakaźne |
Alergeny pochodzenia bakteryjnego, grzybiczego i wirusowego. |
Alergeny wziewne dostają się do ludzkiego organizmu poprzez układ oddechowy. W przypadku alergenów pokarmowych – każda substancja, która przenika do komórek może mieć działanie uczulające. Alergeny kontaktowe dostają się w głąb ciała przez błony śluzowe i skórę. Natomiast zakaźne związane są z obecnością zakaźnych czynników patogenicznych wywołujących odczyny alergiczne.