Pizza jest jednym z najchętniej zamawianych dań na wynos wśród warszawiaków. Pizzerie prześcigają się w zajęciu najlepszych miejsc w rankingu „Najlepsza pizza w Warszawie”. Najwięcej zamówień pojawia się w piątki i soboty, a najmniej w poniedziałki. Konsumenci są kuszeni licznymi promocjami i darmowym dowozem na terenie Warszawy.
Jakie smaki i dodatki królują na pizzach warszawiaków?
Wiele osób ceni pizzę za smak i możliwość dobierania ulubionych składników. Na najlepszych pizzach w Warszawie królują ser i pieczarki w towarzystwie pomidorowego sosu. Ponadto muszą się na nich także pojawić: szynka, salami, cebula, pomidor, oliwki, kukurydza. Prawdziwi smakosze zamawiają: boczek, kiełbasę, tuńczyka, oscypka, suszone pomidory. Na pizzach wegetariańskich, oprócz przeróżnych warzyw, pojawia się rukola i świeża bazylia. Często kusi także dodatkowa porcja sera. Wtedy na pizzy znajdziemy: mozzarellę, parmezan, gorgonzolę, ementaler, cheddar. Najczęściej wybieranym dodatkiem do pizzy jest sos pomidorowy i czosnkowy.
Jakie dodatki są mniej popularne?
Są osoby, które lubią testować nowe smaki i ich połączenia. Wybierają oni dodatki mniej popularne, chcą spróbować nowości. Dodatki rzadziej wybierane to: brokuły, kapary, szparagi, owoce morza. Pizzerie w swoim menu zawsze mają coś nieoczywistego. Wraz z konsumentami poszukują nowych wyzwań kulinarnych. Takie pizze znajdziemy w dziale pizz sezonowych lub pizz dnia. Na pizzach z typowo włoskimi dodatkami często gości oliwa z oliwek w różnych smakach, stając się niezwykle smacznym i nieoczywistym dla każdego dodatkiem.
Jakie są najczęściej wybierane wielkości?
W dobrych pizzeriach najczęściej spotkamy trzy rozmiary pizzy: małą, średnią i dużą. W zależności od apetytu i dostępnej promocji, konsumenci podejmują różne decyzje. Do rozmiaru można dopasować grubość ciasta. Wśród mężczyzn króluje pizza duża, mięsna, na grubym cieście. Kobiety poprzestają na małych lub średnich na cienkim cieście.
Jak dobrać sos do pizzy?
Każdy smakosz pizzy wie, że dobrze dobrany sos to podstawa tego dania. I tak pizze mięsne lub pikantne doskonale komponują się z sosami pomidorowymi. Pizze z drobiem, szpinakiem, serami będą smaczniejsze, gdy polejemy je sosami czosnkowymi. Pizze z boczkiem i cebulą doskonale smakują z sosami śmietanowymi. Dla miłośników ostrych wyzwań pozostaje sos pikantny stosowany już wedle uznania konsumenta.
Zdjęcia użyte w artykule pochodzą z https://pixabay.com/