Rybna kuchnia jest zdrowa dla ludzkiego organizmu. Okazuje się, że w naszej codzienności zbyt mało stawiamy na przysmaki rybne. A szkoda, bo rybę naprawdę można przyrządzić na różne sposoby. Preferuję pieczenie i dzisiaj podam Wam przepis na przepysznego leszcza z warzywami i ziołami.
Czas przygotowania – trochę ponad godzinę, jest to danie na około sześć porcji.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 duży leszcz – około 2 kg
- marchewka, por, 2 cebule, puszka kukurydzy
- pół kg ziemniaków
- sól oraz pieprz
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ulubione zioła (można kupić gotową mieszankę ziół do ryb)
Przygotowanie:
Należy dokładnie umyć rybę oraz wytrzeć do sucha. Możemy ją umieścić na ręczniku papierowym, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Taką rybkę odstawiamy do lodówki na około godzinę. W czasie chłodzenia leszcza oczyszczamy, obieramy warzywa i kroimy w talarki, ziemniaki zaś w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Następnie wyjmujemy rybę i nacieramy ją lekko mąką. Polewamy rozpuszczonym masłem i oliwą z oliwek. Bułkę tartą mieszamy z ziołami i posypujemy leszcza. W środku ryby umieszczamy pokrojonego pora, resztę warzyw kładziemy wokół ryby. Układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy leszcza resztą warzyw. Aby leszcz upiekł się łatwiej i szybciej, przykrywamy danie folią aluminiową. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Następnie ściągamy folię i zapiekamy potrawę dotąd, aż zarumienią się warzywa.
Co powinieneś wiedzieć o leszczu?
Leszcze możemy spotkać w wodach słodkich. Jest to popularna ryba dla Europy. Warto wiedzieć, że leszcz ma tłuste mięso… są to jednak zdrowe tłuszcze. Mięso ryby bogate jest w kwasy tłuszczowe omega 3 i białka, pełno minerałów i witamin. Dlatego też warto go wprowadzić do naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w 100 gramach znajdziemy około 110 kalorii. Z racji tego, że leszcz jest tłustą rybą, nadaje się idealnie do wędzenia.