Wakacje we Włoszech – raj dla miłośników pysznego jedzenia. Jakie dania warto spróbować?

Włochy to piękny kraj, który co roku przyciąga rzesze turystów. Zachwycające krajobrazy, przepiękne plaże, czysta woda, a także zabytkowe miasta i doskonała kuchnia, to tylko niektóre atuty tego państwa. Jest to świetne miejsce zarówno na kilkudniowy wypad, jak i kilkunastodniowe wakacje, w którym atrakcje dla siebie znajdą zarówno dorośli jak i najmłodsi. Co sprawia, że kierunek ten jest cały czas tak popularny? Podpowiadamy. 

W jakim terminie najlepiej jechać do Włoch?

Włochy są otoczone przez morze i dzięki niemu panuje w nich na większości terytorium śródziemnomorski klimat. Z kolei Alpy są ich naturalną barierą, która chroni je przed napływem zimnego powietrza znad północnej Europy. Jest to kierunek chętnie odwiedzany przez turystów z całego świata, niezależnie od pory roku.

Jeżeli jednak chcemy rozkoszować się słońcem i prawdziwymi upałami, powinniśmy wybrać się do Włoch w czerwcu, lipcu lub w sierpniu, ponieważ wtedy w kraju tym notuje się najwyższe temperatury, sięgające nawet 40 stopni. Najgorętszy okres to świetny czas na spędzenie wakacji nad morzem, jednak jeżeli interesuje nas zwiedzanie zabytków, warto wybrać się do Włoch w nieco chłodniejszej porze roku, kiedy również turystów będzie mniej. Szeroką ofertę wakacji w tym kraju znajdziemy z pewnością na https://www.traveligo.pl/.

Zobacz także: https://www.jumika.com.pl/wakacje-na-zakynthos-3-powody-dla-ktorych-warto-pojechac-tam-na-podroz-poslubna/

Co warto zjeść we Włoszech?

Turyści na całym świecie wybierają wakacje we Włoszech ze względu na to atrakcje turystyczne, jednakże wiele osób pragnie zaznać nowych smaków. Szczególnie mocno zwracają na to uwagę turyści z Dalekiego Wschodu czy Stanów Zjednoczonych. Włoski przysmak bottarga to nic innego, jak suszona ikra – może być przyrządzona z tuńczyka, cefala morskiego, rzadziej także z miecznika. Zwana jest również kawiorem Morza Śródziemnego. Można ją kupić w każdym niemal sklepie, a sprzedawana jest w kawałkach albo starta w słoiczkach. Wakacje we Włoszech nie mogą się obejść bez prawdziwego spaghetti i pizzy oraz miejscowej kuchni, a także skosztować lokalnego wina. W niektórych regionach można odwiedzić fabrykę sera lub szynki parmeńskiej.

Z kolei lasagne to szeroki, płaski makaron, przekładany warstwami farszu i pieczony w piekarniku, podawany na ciepło. Podobnie jak w przypadku większości włoskich potraw, pochodzenie tego dania jest sporne i wiele miejsc sobie przypisuje pierwszeństwo, ale z pewnością możemy powiedzieć, że jest ono szczególnie popularne w regionie Emilia-Romania.

Leave a Comment