Witaminy dla kobiet w ciąży, czyli zadbaj o właściwą dietę

Każda kobieta w ciąży wie, że to właśnie ona dostarcza swojemu jeszcze nienarodzonemu dziecku wszelkie substancje odżywcze. Dlatego też, w stanie błogosławionym, bardzo ważna jest właściwa, zróżnicowana dieta, która zapewni maleństwu odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Z jakich względów jest to takie istotne? Otóż dzięki zdrowej diecie, bogatej w witaminy, dostarczamy dziecku niezbędnych komponentów potrzebnych do budowy jego komórek, kości i tkanek. Z pomocą nadciągają też suplementy diety zawierające witaminy dla kobiet w ciąży.

Racjonalna dieta

Po pierwsze, dieta musi być zróżnicowana. Mówiąc inaczej, sposób żywienia powinien opierać się na starannym doborze produktów. A które z nich są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka? To przede wszystkim ryby morskie. Głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasów omega-3) są: makrela, śledź, łosoś, szprotki i halibut. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają istotny wpływ na rozwój układu nerwowego i mózgu. Omega-3 wpływają na późniejszy rozwój wzroku. Ryby morskie są źródłem jodu i kwasu foliowego. Kobieta w ciąży musi dostarczać organizmowi wapnia. Polecane są przede wszystkim fermentowane produkty takie jak: maślanka, kefir czy jogurty. Nie warto sięgać po odtłuszczone produkty mleczne, gdyż są pozbawione witaminy D. Panie w ciąży powinny jeść warzywa o ciemnych liściach, ponieważ są one bogate w kwas foliowy biorący udział (już od pierwszych tygodni ciąży) w powstawaniu łańcuchów DNA. Zapobiega to wadom rozwojowym. Ponadto jedz w ciąży świeże owoce. Szczególną rolę odgrywają czarne porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy i kiwi. Stanowią wspaniałe źródło witaminy C. Banany bogate są w magnez i potas, zaś morele w beta-karoten. Kobiety w ciąży nie powinny unikać mięsa, zwłaszcza wołowiny i piersi z indyka. Zawarte w nich żelazo wchłania się znacznie szybciej niż to znajdujące się w produktach roślinnych. Niezbędne witaminy dla kobiet w ciąży znajdują się również w kaszach. Najzdrowsza jest bez wątpienia kasza gryczana, która zawiera cynk, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Dobrym zamiennikiem może być kasza jaglana. Kolejnym produktem wartym uwagi są jajka. Zawierają sporo witaminy A, witaminę D, żelazo, wapń, potas, magnez, a także pełnowartościowe białko. A czy są jakieś produkty, których trzeba unikać? W ciąży nie powinno się jeść surowego mięsa, surowych jajek, sushi, surowych ryb i serów z mleka niepasteryzowanego. Bezwzględnie unikaj alkoholu! Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia kobieta w ciąży powinna przyjmować 2800 kcal na dobę.

Dlaczego witaminy dla kobiet w ciąży są takie ważne?

Tak, jak wspomniano wyżej witaminy mają znaczący wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Przykładowo, kwas foliowy wpływa na rozwój łożyska i płodu. Żelazo wspomaga wytwarzanie hemoglobiny, zaś jod, magnez, witamina C i biotyna wzmacniają układ nerwowy oraz zapobiegają zmęczeniu. Czasami spożycie produktów zawierających witaminy i składniki mineralne jest zbyt niskie. Szczególnie w przypadku kwasu tłuszczowego DHA wspomagającego rozwój siatkówki oka i mózgu. Dlatego też codzienną dietę można uzupełniać poprzez przyjmowanie odpowiednich preparatów zawierających witaminy dla kobiet w ciąży.

 

Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

Leave a Comment