Kozi ser jest smaczny i zdrowy. Coraz częściej sięgamy po nabiał kozi… i słusznie. Jakie sekrety ukrywa kozi ser?
Zdrowe kozy – zdrowe mleko
Kozy uznawane są za najzdrowsze zwierzęta. Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy podkreślają, że ich organizm bardzo szybko potrafi pozbyć się szkodliwych pierwiastków. Mówiąc prościej działa na zasadzie filtra. Jednocześnie nabiał kozi mogą przyjmować osoby nietolerujące laktozy. Warto podkreślić, że mleko kozie jest delikatniejsze dla dzieci.
Mleko kozie jest mniej tłuste niż krowie. Znajdziemy w nim bogactwo witamin z grupy A i B. Jednocześnie to skarbnica żelaza.
Wiemy już, że mleko i ser kozi to zdrowe produkty. Przed wami przepis na pyszny deser z kozim serem.
Truskawki i ser kozi
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki,
- 30 dag koziego twarogu,
- 50 g truskawek,
- 1 łyżka stołowa żelatyny,
- 50 ml białego wina,
- 20 dag serka mascarpone,
- 15 dag miodu,
- 4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, czyścimy truskawki i miksujemy je z łyżką cukru. Następnie mieszamy żelatynę ze zmiksowanymi truskawkami. Rozdzielamy do 4 miseczek lub pucharków. Całość chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.
Kremówkę ubijamy z łyżką cukru i również wstawiamy do lodówki.
Ser kozi i serek mascarpone, wino ucieramy do jednolitej masy. Pulpę umieszczamy w miseczkach i chłodzimy. Do pucharków rozdzielamy bitą śmietanę. Na całość lejemy miód.
Smacznego!
Przepis sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą (w zimie skorzystamy oczywiście z truskawek mrożonych).