Z czego słyną orzechy nerkowca?

Jedni uwielbiają, drudzy stronią… nikt jednak nie zaprzeczy – orzechy są zdrowe i mogą nam przynieść wiele dobrego. Ostatnio zajadam się orzechami nerkowca. Jaką mocą władają orzechy tej odmiany?

Orzechy to niezwykle cenny składnik w codziennej diecie.  Szczególnie orzechy nerkowca odznaczają się wspaniałymi walorami. Po pierwsze są dosyć kruche – dlatego też ich konsumpcja nie sprawi nam żadnych problemów.  Po drugie są delikatne w smaku. No właśnie smak… nie wiedziałam, że orzechy mogą być takie kremowe.  Orzechy nerkowca są lekko słodkie i chrupkie. Można wyszczególnić dwie uprawy: brazylijską i indyjską (indyjskie orzechy nerkowca są mniej słodkie i nieco mniej chrupkie). Skąd nazwa? Wytłumaczenie jest bardzo proste. Orzechy nerkowca przypominają swym kształtem… nerkę. Ot i cała filozofia. Są kuzynami pistacji i mango.

Orzechy nerkowca słyną przede wszystkim ze swych wartości odżywczych. Ich głównym składnikiem są jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich obecność w organizmie człowieka wpływa zbawiennie na układ krążenia i sprawną pracę serca.  W orzechach nerkowca można dodatkowo znaleźć bardzo dużą zawartość przeciwutleniaczy, które pozwalają na dłużej zachować młody wygląd. Warto podkreślić, iż mają bardzo dobry wpływ na stan włosów, paznokci i skóry. Do najważniejszych witamin oraz minerałów zaliczymy: witaminę A, D, E, fosfor, wapń, potas, miedź, sód, a także żelazo. Nie możemy zapominać o magnezie. Ten składnik wyrównuje napięcie mięśni i reguluje ekonomię gospodarki wapniowej.

W sklepach możemy zazwyczaj spotkać dwa rodzaje orzechów nerkowcach: osolone i bez dodatku przypraw. Osobiście polecam produkty bez przypraw. Są zdrowsze i o wiele bardziej smaczniejsze.

Leave a Comment