Zakochaj się w kolorowym cieście bez pieczenia z jagodami

Nie wyobrażam sobie lata bez częstego kosztowania owoców sezonowych. Można z nich przyrządzić wiele wspaniałych słodkości. Przed Wami przepis na pyszne ciasto kolorowe z jagodami. Uwaga! Jest to ciasto bez pieczenia. Dlatego też po prostu nie może się nie udać.

Nawiasem mówiąc sztukę pieczenia ciast długo musiałam przyswajać i… oswajać, by podać moim gościom  pierwsze ciasto bez zakalca. Przy tym przepisie na szczęście nikt  nie będzie miał takiego problemu :).

7

Składniki:

  • 300 g jagód
  • 6 galaretek: 2 truskawkowe, 2 cytrynowe, 2 agrestowe
  • paczka biszkoptów
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 serki homogenizowane waniliowe

 

Przygotowanie:

  • Rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe w 0,5 l wrzątku. Czekamy aż galaretka lekko przestygnie. W misce miksujemy serki homogenizowane z galaretką truskawkową. Na dno tortownicy układamy biszkopty i zalewamy masą serkowo-galaretkową. Nie przejmujmy się, jeśli biszkopty lekko wypłyną. Z pewnością nie będzie to ujmą dla wyglądu i jakości ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki i czekamy, aż masa zastygnie.

 

4

 

  • Rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe (tak, jak w punkcie pierwszym) i czekamy do wystygnięcia. Następnie śmietanę 30% miksujemy z ostudzoną galaretką cytrynową. Masę wlewamy do tortownicy i czekamy aż zastygnie.

 

3

6

  • Układamy równomiernie na zastygniętych masach ciasta w tortownicy jagody.

 

5

  • Rozpuszczamy galaretki agrestowe (patrz punkt 1), lekko studzimy i wlewamy do tortownicy. Całość musi zastygnąć. Pamiętajmy, że ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

1

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga nakładu sił finansowych. Dodatkowo jest dosyć tanie. Polecam! 🙂

Leave a Comment