Zastosowanie suszonych pomidorów

Czy warto jeść suszone pomidory? Wszyscy wiemy, że „normalny” pomidor słynie z dużej obecności potasu i innych właściwości prozdrowotnych, ale co tak naprawdę znajduje się w suszonych odpowiednikach?

 

Plusem pomidorów jest to, że są łatwo dostępne. Zajadamy się nimi letnią porą, ale nie ma problemu, by na przykład zrobić sałatkę pomidorową w zimie. Czy jednak zimą smakują nam aż tak bardzo? Jak dla mnie nie są aż tak soczyste i smakowite, jak te letnie. Chociaż smak zupełnie inny, sięgam zimą z dużą chęcią po pomidory suszone. Z jakich właściwości słyną?

 

Pomidory suszone – smak

W jaki sposób określić smak suszonych pomidorów? Ciężko mi to zrobić. Na pewno smakują zupełnie inaczej niż pomidory świeże. Uwaga! Nie wszystkim odpowiada smak suszonych pomidorów. Sama dopiero po jakimś czasie doceniłam ich walory smakowe. W kontekście wartości odżywczych pomidory przetwarzane zdecydowanie zyskują. W jaki sposób powstają suszone pomidory? Otóż poddawane są procesom termicznym, dzięki uzyskują specyficzną formę, kolor i smak.

Pomidory obsypuje się solą i w taki sposób, w „specjalnych warunkach” dojrzewają nie tracąc przy tym cennych witamin i minerałów.

 

Właściwości suszonych pomidorów

W suszonych pomidorach znajdziemy więcej likopenu, czyli związku zaliczanego do antyoksydantów charakteryzujących się dodatkowo właściwościami przeciwnowotworowymi. Ponadto suszone pomidory odznaczają się właściwościami moczopędnymi, co sprawdza się podczas problemów z ciśnieniem. Niedawne badania dowiodły, iż suszone pomidory chronią przed miażdżycą i wspomagają pracę serca.

Ponadto znajdziemy w nich witaminę C, witaminy z grupy B, K, PP i przede wszystkim potas, który jest składnikiem niezbędnym w planowaniu ciąży. W pomidorach suszonych znajdziemy również wapń, magnez, a także żelazo.

 

Sałatka z suszonych pomidorów

Zapraszam do skorzystania z przepisu na pyszną sałatkę z suszonych pomidorów:

 

Składniki:

  • Pomidory suszone (ilość – według smaku)
  • Prażone ziarnka słonecznika
  • Rukola
  • Oliwa z oliwek
  • Ser feta
  • Papryka
  • Makaron wstążki
  • papryka jalapeno (jeśli ktoś lub jeść na ostro)
  • Ulubione przyprawy
  • Sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy, kroimy składniki dowolnie (paprykę lubię kroić w cienkie paseczki). Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy ulubionych przypraw, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Taka sałatka smakuje idealnie z kruchą bułeczką.

 

Smacznego!

Leave a Comment