Wszędzie słyszymy, że mięso z kurczaka jest zdrowe i dietetyczne. Współcześnie drób jest mięsem powszechnym i łatwo dostępnym. Z drugiej strony docierają do nas głosy, że jedzenie tego produktu żywnościowego może zaszkodzić organizmowi. Jak jest w rzeczywistości?
Drób drobiu nierówny
Boimy się przede wszystkim, że w mięsie z kurczaka obecne będą antybiotyki. Jeśli chcesz mieć pewność, ze wybierasz dobrej jakości mięso, kupuj kurczaka zagrodowego. Trzeba też podkreślić, że prawo polskie nie pozwala stosowania hormonów podczas chowu zwierząt. Antybiotyki można podawać, ale tylko w uzasadnionych przypadkach. Właściciele firm bardzo dobrze wiedzą, że kary za wykrycie środków farmakologicznych są ogromne. Ponadto takie sprawy są bardzo naświetlane przez media. Nie wszyscy wiedzą, że kurczaki, które spożywamy pochodzą z Polski. Nasz kraj jest prawdziwym potentatem w chowie kurcząt. Jesteśmy także liderem produkcji drobiu w Europie.
Kurczaka zagrodowego coraz częściej można spotkać w sklepach. Popyt na ten produkt wziął się oczywiście z dążeń do zdrowego stylu życia. Kurczak zagrodowy żyje dłużej niż ten hodowany przemysłowo. Ponadto szczepiony jest na kokcydiozę, chorobę kurcząt. W związku z tym nie trzeba stosować antybiotyków. Warto podkreślić, że kurczak zagrodowy karmiony jest naturalną, roślinną paszą, w której składzie znajdziemy między innymi kukurydzę, pszenicę, śrutę słonecznikową czy soję niemodyfikowaną genetycznie. Znawcy kurczaka zagrodowego podkreślają, że jego mięso jest bardziej soczyste, delikatne i aromatyczne. Zaznaczmy też, że takie mięso zawiera mniej tłuszczu i ma cieńszą skórę.
Przetestuj przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym: https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/
Zdjęcia pochodzą ze strony www.zagrodowy.pl