Kupując sklepową wędlinę nie zawsze zwracamy uwagę na jej skład i specyfikę produkcji. Tendencją współczesnej produkcji żywności jest przedłużanie terminu przydatności produktów. Dlatego też w mięsie znajdziemy konserwanty, czyli środki wydłużające termin ważności. Dzięki temu wędlina może być dłużej przechowywana na sklepowych półkach. Niestety – dla konsumenta nie jest to właściwa opcja. Jak to się mawia – coś kosztem czegoś.
Wszystko zaczyna się u źródła
Producenci żywności oczekują przede wszystkim zysków. Błędy niwelujące jakość mięsa zaczynają się już podczas hodowli. Weźmy pod uwagę hodowlę kurczaków. Aby uzyskać efekt masowości, konieczne są działania, których celem jest utrzymanie zdrowia wśród zwierząt. Ogromne hodowle mają to do siebie, że duża ilość kurczaków to jednocześnie zaczyn do zwiększonego rozprzestrzeniania się wirusów, bakterii i grzybów. W związku z powyższym zwierzęta hodowlane żywione są karmą, w której aktywnym czynnikiem stanowią antybiotyki oraz inne środki zaradcze. Przez ten proceder również w drobiu przeznaczonym do sprzedaży obecne są niepotrzebne dla człowieka elementy. W przypadku drobiu dobrym rozwiązaniem są alternatywne, ekologiczne hodowle.
Dlatego też warto zwracać uwagę na to, z jakiego miejsca pochodzi zakupiony towar. Bardzo dobrym przykładem jest chociażby popularny pasztet z kurczaka. Marka Drosed już od jakiegoś czasu stawia na jakość. Dlatego też swoje produkty opiera na bazie kurczaków Zagrodowy. Bardzo dokładnie przyjrzałam się etykiecie. W tym pasztecie znajdziemy aż 65% mięsa. Jest to chyba jedyny taki pasztet z kurczaka w Polsce. Link do opisu znajdziecie tutaj.
Zalety ekologicznej hodowli
Hodowla ekologicznych kurczaków bazuje głównie na wyspecjalizowanej karmie uwolnionej od obecności antybiotyków. Składniki w 100% są pochodzenia roślinnego. Kolejną cechą ekologicznej hodowli jest sposób traktowania zwierząt. Są to kurczaki trzymane w małych gospodarstwach, a wychów jest wolnorosnący. W efekcie mięso posiada pełnię smaku i charakteryzuje się kruchością oraz pełnym aromatem wydobywanym przez gotowanie lub pieczenie.