Z pewnością wiele razy słyszeliśmy wypowiedzi typu: „jedz dużo szpinaku, będziesz silny” lub „marchewka poprawia wzrok”. Czy rzeczywiście trądzik powstaje w wyniku spożywania czekolady, a produkty light odchudzają? Dowiesz się, jeśli przeczytasz ten artykuł.
Popularne mity na temat żywienia
Jednym z mitów są przekonania dotyczące spożywania jak największej ilości wody mineralnej. Nie jest to prawdą. Dorosły człowiek nie powinien wypijać więcej niż 1 litr wody dziennie. Płyny uzupełniamy także innymi napojami. Również spożywanie zupy nawadnia i właściwie odżywia ludzki organizm. Mało tego – spożywanie wody w zbyt dużych ilościach może przynieść zupełnie inne skutki do zamierzonych. Sześć litrów wody jest dla dorosłego człowieka dawką śmiertelną. Wszystko zatem z rozumem i umiarem!
Czy czekolada jest odpowiedzialna za powstanie trądziku? Wcale nie! To tylko mit. Za trądzik odpowiedzialne są przede wszystkim geny, palenie papierosów, a także nieprawidłowa gospodarka hormonalna. Ponadto produkty light wcale nie odchudzają. Coś kosztem czegoś. Niższa zawartość tłuszczu to zazwyczaj duże ilości cukru.
A jak jest ze spożywaniem małych dawek alkoholu podczas ciąży? Niektórzy twierdzą, iż nie są w stanie w stanie zaszkodzić prawidłowemu rozwojowi płodu. Otóż jest to tylko mit. Każda dawka alkoholu może zaburzyć rozwój nienarodzonego dziecka. Przy okazji – jeśli jesteśmy w ciąży, nie powinniśmy jeść „za dwoje”. Jemy dla dwojga. Kobieta w ciąży powinna stosować zbilansowaną i zdrową dietę. Jeżeli zacznie się przejadać, wówczas trudno jej będzie pozbyć się po urodzeniu dodatkowych kilogramów.
Czy szpinak daje nadzwyczajną siłę? Z pewnością większość z Was oglądała bajki o nadludzkiej sile Popeye’a. Bohater po spożyciu porcji szpinaku mógł pokonać każdego wroga. W rzeczywistości wpływ szpinaku na wzrost masy mięśniowej nie został potwierdzony naukowo.
Aby czuć większą sytość, trzeba bardzo długo przeżuwać jedzenie? Czy rzeczywiście? To niestety kolejny mit. Długie przeżuwanie pokarmu wcale nie zwiększy odczucia sytości. Długie przeżuwanie nie poprawi trawienia i nie przyśpieszy ludzkiego metabolizmu.
Naturalna żywność a mity żywieniowe
A jak jest z naturalnym jedzeniem i jego wpływem na zdrowie? To już nie jest mit. Co jednak powinniśmy rozumieć pod pojęciem naturalna żywność? To przede wszystkim pokarm wyprodukowany bez dodatków niepotrzebnych ulepszaczy i sztucznych konserwantów. Nieprzetworzone jedzenie jest zawsze lepszą alternatywą dla ludzkiego układu biologicznego. Jeżeli chcecie zdobyć więcej informacji na ten temat, wystarczy kliknąć tutaj.