Nie ukrywam, że pizza to jedno z moich ulubionych dań. Jestem zdania, że wszystko jest dozwolone w odpowiednich proporcjach. Na pizzę zawsze mam ochotę. Dobór składników uzależniony jest od kilku kwestii. Najczęściej uzależniony jest od nastroju lub intensywności odczuwania głodu.
Margherita
O historii powstania margherity pisałam już w artykule pt. „Lubisz pizzę? Poznaj jej historię”. Jest to danie najbardziej uniwersalne. Dodatek bazylii urozmaica pomidorowy aromat. Do tej pizzy nie używam najczęściej żadnego sosu.
Brokułowa
Pizza z dodatkiem brokułów jest dla mnie kwintesencją smaku w połączeniu z ciastem drożdżowym. Najlepiej smakuje z pikantnymi papryczkami, pomidorem oraz salami.
Pizza z oliwkami
Jestem zdecydowaną fanką oliwek w każdej postaci. Na pizzy smakują wybornie – w połączeniu z papryką, pomidorem i kukurydzą.
Z cebulą
Pizza z cebulą jest niezwykle aromatyczna. Jeżeli jestem bardzo głodna wybieram wariant z dodatkiem szynki i boczku.
Pieczarki, pieczarki
Obok margherity – pizza z pieczarkami i szynką to dla mnie jeden z najbardziej uniwersalnych smaków.